Exempel på muntliga berättelser

De flesta som hör orden oral historia första gången får inte fram någon helt klar bild av vad det är. Kanske tänker man att det handlar om munnen med tanke på ordet oral, och det stämmer ju. Sen om det handlar om muntliga berättelser eller om munnens delar är en annan fråga.

För att få lite klarhet i det kan ska vi ge några exempel på muntliga berättelser som de flesta av oss någon gång tagit del av: sagor! Sagor kommer i alla dess former och storlekar, med allt från prinsar, prinsessor, soldater, grodor, slott och gamla tanter som bor i konstiga hus. Ofta får vi dessa historier berättade för oss när vi är såpass små att vi inte kan läsa själva.

 

Snövit och de sju dvärgarna i porsin som står i fönsterkarm.
Snövit och de sju dvärgarna

Vad definierar en saga?

Egentligen finns det inga klara definitioner av vad som är en saga och vad som inte är en saga. Man kan istället urskilja vissa element som är typiska för en saga, alltså som många sagor innehåller.

  • Det mest klassiska är kanske att sagan inleds med orden det var en gång… varpå själva berättelsen börjar.
  • Allt som oftast finns det inslag av övernaturlighet i sagor. Det kan vara trollkarlar, häxor, magiska drycker och/eller djur som pratar.
  • Inte sällan är en hel eller del av kungafamilj närvarande. En prinsessa som springer iväg från slottet eller varför inte en kung som måste rädda landet. Generellt utspelas dessa sagor någon gång under medeltiden.
  • Som motpol till föregående punkt finns också oftast en vanlig, fattig karaktär med i berättelsen som får bevisa sig för samhället. Det kan vara i kombination med kungafamiljen, att en prinsessa blir kär i en fattig bondpojk exempelvis.
  • Ofta finns det en större eller mindre portion av moral och sensmoral.

En muntlig berättelse i form av sagor kan generellt delas in i fyra olika typer – fabel, godnattsaga, folksaga och konstsaga. En fabel är en kort berättelse som oftast har övernaturliga inslag och en sensmoral i sig. En godnattsaga är, som det låter, en saga som berättas på kvällen för att barnet ska somna (fungerar också på vuxna). Folksaga är per definition den som bäst beskriver den orala historien, iom att den spridits genom muntliga berättelser genom tiden. Innehåller nästan alltid det var en gång. Konstsagan har till skillnad från folksagan en känd författare som skrivit berättelsen. Dessa sagor har inte samma tradition av att berättas muntligt.

HC Andersens ”den fula ankungen” är ett typexempel på konstsaga.