Introduktion och insamling av oral historia

Vi har alla berättelser att berätta, berättelser som vi själv har varit med om, men även berättelser som vi har fått höra av någon annan. Oral historia lyssnar gärna på alla dina berättelser. Man kan definiera oral historia som en systematisk samling av levande människors vittnesbörd om deras upplevelser. Historiker har äntligen börjat inse det historiska värdet i alla människors vardagliga minnen. Om vi inte samlar och förvarar dessa minnen och berättelser, kommer dessa en dag att försvinna för evigt.

Du och alla runt dig har berättelser som är unika och värdefulla för din familj och ditt samhälle. Du och dina familjemedlemmar kan se till att berättelser inte försvinner genom att använda er av olika tekniker. Likaledes, kan även du och ditt samhälle upptäcka och bevara oskriven historia. Det bästa med oral historia är dess flexibilitet, vilket bidrar till att människor i alla åldrar kan använda tekniker som både bevarar och upptäcker historia. Alla dessa tekniker har en sak gemensamt: man frågar och lyssnar för att lära sig mera om historia och dess berättelser.

Oral historia förklarat

Då majoriteten av oss hör ordet oral historia, vet vi inte riktigt vart vi skall ta vägen. I detta avsnitt kommer vi att definiera oral historia så klart och tydligt som möjligt, trots att det är lättare sagt än gjort. Oral historia är egentligen ett studieområde, men även en metod för att samla, upprätthålla samt tolka minnen och berättelser av levande människor, samhällen och deltagare i förgångna händelser. Man kan säga att oral historia samlar minnen och personliga reportage av historisk betydelse. Många tror att folksägner, skvaller, hörsägen och rykten hör till oral historia, vilket de inte gör.

Detta blev möjligtvis aningen invecklat, men förhoppningsvis fick du någon slags uppfattning om vad oral historia innebär.

Förvaring, analysering och tolkning av oral historia

Personer som arbetar med oral historia kallas för orala historiker. Orala historiker strävar till att bevisa och analysera deras upptäckter, för att sedan noggrant placera in dem i ett historiskt sammanhang. Ett stort problem har dock varit arkiveringen av dylika upptäckter. Dessa upptäckter kan vara mycket viktiga för efterföljande forskare och bör därför förvaras noggrant. Idag är detta lättare på grund av den framskridna teknologin, men även i dagens läge spenderar orala historiker tid på att se till att deras upptäckter förvaras säkert. Det är även viktigt att komma ihåg att oral historia är fullständigt beroende av människans minne och samspråk.

När det gäller oral historia, kan samlingsmetoderna variera från handskrivna anteckningar till fullständigt elektroniska videoinspelningar. I dagens läge använder man sig främst av moderna och högteknologiska metoder för att samla information, men trots detta finns det fortfarande massvis av orala historiker som föredrar att skriva om sina upptäcker för hand.

Flera orala historiker spenderar även mycket tid på att tolka oral historia. Historiker och forskare tolkar ofta samlingar av oral historia olika. Berättelser har en tendens att förändras med tiden. Man har ofta funnit att vissa delar av den ursprungliga berättelsen saknas, medan andra delar har kommit till.

Hur kan du samla oral historia?

Många är otroligt fokuserade på att se till att de gör allting rätt, vilket egentligen inte är det viktigaste. Man kan samla oral historia på flera olika sätt och det är egentligen hur enkelt som helst. Att plocka fram en ljudinspelare och intervjua din mormor i någon timme är mycket bättre än att inte göra något överhuvudtaget. Tio år senare kommer det finnas människor som är otroligt tacksamma över att någon har tagit initiativ och verkligen bevarat värdefulla intervjuer. Om man vill gå lite djupare in på att samla oral historia, kan man göra en mera utförlig samling genom att föjla stegen nedanför:

  1. Formulera en central fråga.
  2. Planera ditt projekt. Ta i beaktande följande saker: Ditt slutresultat, din budget, utrustning, hjälp, publicitet och tid.
  3. Bakgrundsforska noggrannt.
  4. Behandla och analysera intervjuerna och forskningsresultaten noggrannt.
  5. Organisera och presentera slutresultat.
  6. Bevara slutresultat på ett säkert ställe.

En dylik samling av oral historia kan göras på en dag och i framtiden kommer möjligtvis miljontals människor att tacka dig.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *