Mobiler hjälper den orala historien

Som vi diskuterat i flera texter har den orala historien sin början för många tusentals år sedan, långt innan mobiler, datorer och annan modern teknik fanns. Länge visste man inte vad som sagts, eftersom att det varit svårt att bevara talet för framtida generationer. Det var inte förrän ca 5000 år sedan som den första bevarade kommunikationsmedlet nedtecknats, i vad som nu är Irak. Sedan dess har mycket hänt, och förhoppningsvis kommer ännu mer hända i framtiden. Bland annat genom mobiltelefoner och annan teknik hoppas vi kunna spara och lagra vårt talade språk.

 

Hur samhället förändrats sedan mobilernas intåg

Dyna Tac 8000 X var en tidig mobil.
Dyna Tac 8000X

Under den senare delen av 1990-talet blev mobiltelefonernas intåg på marknaden allt mer definitivt. Människor,främst i västvärlden, var otroligt köpglada i de nya, superslimmade mobilerna. Superslimmade är väl att ta i. Batteriet vägde runt 2-8 kg och fick bäras separat till en början. Men runt millenieskiftet kom allt att förändras. Plötsligt lanserades mobiler som kunde bäras i en vanlig ficka. De vägde inte mer än några hundra gram och hade batteritider på flera dygn. Det var minst sagt revolutionerande, och helt plötsligt kunde du få tag i den du sökte trots att denne var i rörelse.

Idag finns mobiler i alla möjliga designer och har många olika specifikationer. Det är inte lätt att veta vilken mobil som är bäst för dig med tanke på det stora utbudet. När du väl har klurat ut vilken mobil du vill ha, gäller det också att få den till ett billigt pris. Som tur är finns det hjälp att få. Genom att jämföra pris på mobiltelefoner ser du smidigt var mobilen är som billigast. De hade verkligen inte sånna här avancerade hjälpredor att tillgå förr.

 

Hur telefoner kan påverka oral historia i framtiden

Vi pratar allt mer i mobiltelefoner och det i kombination med den massiva lagringen av användardata kommer ha stor påverkan för oss. Med all sannolikhet kommer framtida generationer ha tillgång till denna enorma data av inspelade samtal, och förhoppningsvis finns det att bevara för framtida forskning. Det är en hisnande tanke. Den enda taggen i sidan är att få detta möjligt utan att inkräkta på individernas integritet. En inte helt lätt uppgift, och det räcker inte att skriva in ett godkännande i ett långt avtal som varje individ bara klickar i att de läst och godkänt. Det är ett lika stort övergrepp det med, men frågan är hur storföretagen kommer tackla de problemen. En sak är dock säker: det är en mycket intressant framtid vi går till mötes.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *