Vad är OHIS?

OHIS står för Oral Historia In Sweden och ohis.se har tidigare varit hemsidan till nätverket OHIS. De fattade tyvärr beslutet att lägga ned hemsidan, vilket var ett mycket tråkigt beslut. Då bestämde vi, några eldsjälar, oss för att starta upp hemsidan på nytt för att bevara intresset och kunskapen kring oral historia i Sverige. Vi anser att internet är framtiden och att det är en förutsättning att finnas digitalt för att överleva under de kommande 20-30 åren. Speciellt i en nisch där medelåldern är relativt tilltagen och där det är svårt att locka in nya, yngre förmågor.

OHIS tog nyligen också ett beslut att kvarstå som nätverk och inte ta steget till att bli en förening. Detta på grund av flera saker, bland annat att en medlemsorganisation kräver tid, pengar och arbete. När det gäller tid finns inte tillräckligt engagemang. Angående pengar finns det möjlighet att söka föreningsstöd för specifika event/händelser, men inte till föreningen generellt. Fördelarna med förening är många, men det ser ut som att intresset och engagemanget inte riktigt finns där.

Samtidigt finns det också fördelar med att fortsätta som ett spritt nätverk, i och med att mindre administration krävs och att mer fokus kan läggas på ämnet. OHIS är och ska förbli en mötesplats för forskare och intresserade i ämnet.

Vad gör OHIS?

Som nätverk gör OHIS ett brett verksamhetsområde. Självklart är allt kopplat till just oral historia, men tillvägagångssätten är många. Bland annat hålls muntliga föredrag, undersökningar genomförs och presenteras, bokrecensioner publiceras och pubkvällar anordnas. Det är ett genuint gäng som inte drar sig för att diskutera och hjälpa varandra. Den röda tråden genom hela nätverket är hungern efter att få lära sig nya saker.

Vill du bli engagerad?

Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att bli en del av sammanhanget och gruppen. Visst gör det ingenting om du läst på lite, men det är inget krav. Ett brinnande intresse kommer man långt på. Många i nätverket har studerat något ämne som berör oral historia, en del arbetar med det till vardags och ett fåtal forskar i ämnet.

Vill du ta kontakt med nätverket Oral History In Sweden nås de bäst på oralhistoryinsweden@gmail.com.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *